tren 0535 292 51 59 P.tesi. - C.tesi: 08:30-19:00 Kozyatağı Mh., Çardak Sk., Şaşmaz Sitesi, B-2, No: 4/18, Kadıköy

Sıkça Sorulan Sorular

Play Sports Abroad hizmetleri ile ilgili tüm merak ettiklerinizi, bu sayfada bulabilirsiniz.

Yurt dışında spor bursu hayali olan öğrencilerde ne gibi kriterler aranmaktadır?

PSA olarak bizimle çalışan sporcu öğrencilerin belli bir profile sahip olması gerekir. Bizler okulları temsil ettiğimiz için burs kriterleri için filtrelerimiz var.

Her şeyden önce iyi bir öğrenci olmalısın. Notları düşük olan bir öğrencinin, çok iyi bir sporcu da olsa yüksek miktarlarda burs alması nadir görünür.

PSA ile çalışan öğrenciler her zaman çok iyi öğrencilerdi. Amerika’da başarılı olan sporcularımız her zaman derslerin önemini çok iyi anlayan oyuncularımız oldu.

SAT ve TOEFL sınavlarının öneminin bilincinde olan öğrenciler, genelde daha yüksek oranda burs alıyorlar. Bu sınavları Türkiye’de çalışmak zor olabiliyor. Fakat Amerika’da eğitim sisteminden dolayı daha kolay oluyor. Bu sınava önem verenler okulların ilgisini çeken öğrenciler oluyor.

Elbette yaptığınız spordaki başarılar da bu anlamda çok önemli. Kendi takımınızın en iyi oyuncularından biri olmak, maç videoları (highlights) olması, referans mektupları gibi doneler de önemli diğer faktörlerden bazıları.

Öte yandan, bursların korunması için sporculardan beklenen bir ders ortalaması vardır. Ortalaması 65’in aşağısına düşen oyuncular öncelikle takımdan kesilir ve bu devam ederse (Okulun bu anlamda belirli bir süresi vardır) sporcunun bursu kesilebilmektedir.

Yurt dışı spor bursu başvuru süreci, nasıl başlayıp, nasıl şekilleniyor?

Yurt dışı spor bursu başvuru surecimiz 4 adımlık aksiyon planıyla işliyor.

Pre-Consultation (Ön Danışmanlık Görüşmesi): PSA ile yapacağınız ön danışmanlık görüşmesi her zaman ücretsizdir. Bu görüşme gerek yüz yüze, gerek Skype üzerinden yapılır ve ortalama 1 saat sürer.

Bu görüşmenin ik 20 dakikası tamamen aileyi ve öğrenciyi tanımakla geçer. Diğer 20 dakikası size soracağımız özel sorular olacak ve bu sorular sizi daha iyi tanımamız ve yönlendirmemiz için soruluyor. Son 20 dakikası ise sizin verdiğiniz bilgilere göre bizim size neler sunabileceğimizi konuşuyor olacağız.

2- Application (Başvuru Süreci): Ön danışmanlık görüşmesinden sonra ilgilenen öğrenciler ve aileleri için hazırladığımız başvuru formunu doldurmaları, bu sürecin ikinci etabında oluyor.

Bu formda akademik ve sportif başarılarınızdan yanı sıra bir de sosyal projeleriniz ve hobilerinizi de paylaşmanızı istiyoruz. Verilen bilgiler kesinlikle doğru olmalıdır çünkü bulacağımız okul bu bilgilere odaklı olacak.

Lise karne notlarınız, maç videolarınız, pasaport bilgileriniz ve aile bilgilerinizin yer alacağı bu form doldurulduktan sonra PSA danışmanına imzalanıp atılmalıdır.

3- Placement (Yerleştirme): Okul yerleştirme süreci başlıyor. Başvurularını 15 Şubat gününden önce tamamlayan öğrencilere 3 ay, 15 Şubat gününden sonra tamamlayan öğrencilere 5 aylık süre verilir.

Bu süre esnasında PSA öğrencileri için en yüksek eşleşme (matching) yüzdesi olan okulları buluyor. Öğrenciye alınan teklifler filtrelendikten sonra en uygun olanları sunuluyor.

4- VISA (Vize Almak): Okul yerleştirmesi gerçekleşen öğrencilerin vize süreci başlıyor demektir. Okullardan gelecek olan I-20 dokümanıyla beraber F-1 öğrenci vizesine başvuru yapılıyor.

Vizeyi aldıktan sonra öğrenci okulun başlangıç tarihine göre Amerika biletini alıyor ve süreç sona ermiş oluyor.

PSA’in sektördeki benzer danışmanlık şirketlerine göre avantajları nelerdir?

PSA’in tüm çalışanları daha önce ABD’de ve Kanada’da eğitim ve spor deneyimi yaşamış profesyonellerden oluşmaktadır.

Dolayısı ile PSA ekibi, daha önce bu aşamaları deneyimlemiş ve bu süreçte başarılı olmuş bireyler olarak fark yaratmaktadır.

Ekip şimdi tüm bu deneyimleri, danışanlarına 1. ağızdan aktarmayı ve sporcu öğrencilere seçkin imkanlarla burs ayrıcalığı sağlamayı hedefliyor.

PSA, yeni danışanları ile bütün geçmiş ve mevcut referanslarını paylaşmaya her zaman açıktır. Öte yandan PSA’in kurucuları, ABD’nin şampiyon apoletli okullarından biri olan Bella Vista’da sportif direktörlüğü görevini de yürütmektedir.

PSA ayrıca, NBA onaylı bir yetenek avcısını bünyesinde barındırıyor. PSA ayrıca hem yurt içinde hem de yurt dışında çok önemli okul networkü ile faaliyetlerini sürdürüyor.

PSA başvuru sürecinde öğrencilerin ailelerine düşen en önemli görevler nelerdir? PSA olarak, ailelere ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Bu önemli kararda ve sonraki süreçte ailelere verebileceğimiz tavsiyeler içerisinde en önemlisi, “benim çocuğum yapamaz” düşüncesini lügatınızdan çıkarmanız yönünde olur.

Çocuklarınıza inanın ve onların hayatlarında zorluklar yasamasına izin verin. Bu noktada bilinmelidir ki, Amerika ve Kanada gibi ülkelerde tek başına yasamak başlı başına çok çok özel bir tecrübedir. Ailelerin bu süreçte sabırlı olmaları da, verebileceğimiz bir diğer tavsiye arasında.

Bazı aileler, bir an önce okulların listesini görüp okulun açıklanması beklentileri ile bize gelebiliyorlar.

Biz ise tamamen işimizi doğru yapmaya odaklı profesyonel bir danışmanlık şirketi olarak bazen en doğru okulu bulmanın zaman alabileceğini kendilerine iletiyoruz. Dolayısı ile bu süreçte sabır, en önemli belirleyici konumunda.

Öğrencilerin kazandığı burs içerisine hangi masraflar dahildir?

Amerika’dan aldığımız burs imkanları içerisine birçok fiyat dahildir. Ancak bu bursa dahil olmayan bir takım ekstra ücretler de söz konusudur.

Dahil: Ev (Konaklama) – Günde 3 öğün yemek – Kitap Paraları (Bazı kitaplar hariç)– Okula gidiş-geliş servis ücreti, Hava alanı-ev ulaşım servisleri.

Hariç: Uçak bileti – Vize ve Pasaport – Sigorta – Üniforma

Play Sports Abroad Nedir?

Play Sports Abroad, sporcu ve öğrencilere atletik ve akademik başarılarına göre; ABD, Kanada gibi yurt dışı ülkelerinden burslar alabilen bir danışmanlık organizasyonudur.

PSA kurucularının ikisi de eğitim ve spor hayatını yurt dışında geçirmiştir. Kurucu ortaklardan Batu Öğretmen, lise ve üniversite eğitimini Kanada’da bitirirken, Emir Demirkıran lise eğitimini Amerika’da, üniversite eğitimini Kanada’da tamamlamıştır.

PSA’in en önemli farklılıklarından birisi, sahip olduğu uluslararası networktür. Kurucu ortaklardan Batu Öğretmen, daha önce EuroLeague Final Four’da görev alırken, Emir Demirkıran ise NBA Summer League (Yaz Ligi) Scouting’de yer aldı.

Kanada’da Quebec şehri tarihindeki ilk Amerikan okullarının basketbol seçmelerini düzenliyoruz. PSA ile beraber Amerika’ya gelen öğrenciler sadece Türkiye’den değil. Biz daha önce İtalya, Kanada, Sırbistan, Karadağ, ve Ürdün’den de oyuncular alıp götürdük.

Her ülkede PSA’in “Scout” pozisyonunu üstlenen çalışanlarımız var ve her scout’un bulundukları coğrafyanın en iyi 25 oyuncusu, hem erkek hem kadın sporlarında onların raporları sayesinde datamıza düşüyor.

PSA, Öğrencilere Hangi Spor Branşlarında Hizmetler Sunmaktadır?

PSA Danışmanlığın sunduğu servisler; sporcu bursu danışmanlığı, NCAA (National Collegiate Athletic Association) onaylı Showcase’ler, menajerlik, kariyer danışmanlığı, bireysel antrenmanlar ve sporcu imaj hizmetleridir.

Servis sunduğumuz branşlar ise:

1. Basketbol: PSA, daha önce 4 basketbolcusuna Amerika’da tam burslu üniversite okuma şansı yakaladı. Ayrıca 20’ye aşkın sporcuya belirli oranlarda burs imkanı sağladı.

2. Futbol: PSA daha önce 1 futbolcusuna Amerika’da tam burslu üniversite okuma şansı yakaladı.

3. Voleybol: PSA daha önce 2 tane voleybolcusuna tam burslu üniversite okuma şansı yakaladı.

• Tenis
• Yüzme
• Atletizm

PSA, hangi ülkelerde danışmanlık vermektedir?

PSA ile beraber Amerika ve Kanada’ya gelen öğrenciler sadece Türkiye’den değil, daha önce İtalya, Kanada, Sırbistan, Karadağ ve Ürdün’den de oyuncular alıp götürdük. PSA ekibinde çalışan yetenek avcıları sayesinde bu oyunculara rahatlıkla ulaşabiliyoruz.

Matija Milovic, bizim Balkanlar yetenek avcımız. Nicholas Algie de bizim İtalya yetenek avcımız. Bu nedenle ağırlıklı olarak Türkçe, Sırpça veya İtalyanca konuşan sporculara daha çok erişim gücümüz var. Avrupa genelinde faaliyet gösteren yetenek avcılarımız, iyi oyuncular hakkında data toplamamız konusunda bize yardımcı oluyorlar.

PSA olarak yurt dışında ne tür okullarda sporcu gönderiyorsunuz?

PSA olarak üniversite ve lise ağımız bir hayli geniş. Üniversitelerde NCAA (National Collegiate Athletic Association), NAIA (National Association of Intercollegiate Athletics) ve Community College okullarına yerleştirebiliyoruz. Lisede hem Batı hem Doğu olmak üzere Amerika ve Kanada’nın birçok yerinde anlaşmalı olduğumuz okullar var.

Öğrencinin akademik ve atletik beklentilerine göre sporcuları partner okullarımıza yerleştiriyoruz. Öte yandan, basketbolda 2 kere Amerika şampiyonu olan bir lisenin (Bella Vista) bütün yabancı öğrenci etkileri bizde.

Bella Vista College Prep lisesinin yabancı öğrenci direktörü Emir Demirkıran de PSA ortak kurucularından birisi. Bu anlamda bu işi yapan diğer şirketlere göre çok önemli rekabet avantajımız var.

Kız ve erkek öğrencilerin başvuru ve burs süreçlerinde, cinsiyetten kaynaklı farklı prosedürler uygulanıyor mu? Burs başvuru sürecinde standart prosedürlerin dışında seyreden herhangi bir özel prosedür söz konusu oluyor mu?

Burs süreçlerinde öğrencinin velayetinin kimde olduğu, öncelikle ilk bakılan konudur. Sporcu öğrencinin velayeti kimdeyse, başvuru süreci yapılırken, o velinin imzası ve onayı gerekmektedir.

Öte yandan cinsiyetten farkı prosedürler olmuyor. Bütün surecimiz hem kızlar hem de erkekler için aynı şekilde sürüyor.

Sporcu bursu başvurularında alt ve üst yaş sınırı nedir?

Sporcu bursu elde etmek isteyen öğrencilerin yaşı en az 13, en fazla 20 olmalıdır. Bazı özel durumlara göre 21 yaşına kadar çıkabilir fakat böyle bir durum söz konusu olabilirse PSA, zaten süreç dahilinde sizi en ince ayrıntısına kadar bilgilendirecektir.

PSA’nın faaliyetleri, sadece Türkiye vatandaşı olan öğrenciler için mi geçerlidir?

PSA global bir danışmanlık şirketidir ve bu nedenle hangi ülkenin vatandaşı olduğunuz fark etmiyor.

Öğrencilerin başvurularının olumlu sonuçlanmasının ardından PSA ile bağları ne kadar süre daha devam ediyor?

PSA Danışmanlık olarak servislerimiz lise ve üniversite diye ayrılsa da, bizimle çalışan sporcular ve öğrenciler mezun olana kadar PSA’den danışmanlık alabiliyorlar.

Profesyonel oyuncu olmak isteyen sporcularımıza da menajerlik hizmetleri verebiliyoruz. Firma olarak “Kariyer Danışmanı” görevinde olan çalışanlarımız var ve bu danışmanlar bizimle çalışan öğrencilerin mezuniyet sonrasında aklında olan projeleri hayata geçirmeleri için çalışıyor.

Baktığımızda PSA ile bir kez çalışan öğrenciler, bizden istedikleri süre kadar hizmet alabiliyorlar.

Spor bursu başvuru süreci olumsuzlukla sonuçlanan bir öğrenci, ikinci kez tekrar başvuru yapma hakkına sahip midir? İkinci başvurusunu gerçekleştiren bir öğrenci, daha önce veto yediği için profili zarar görür mü?

Spor bursu başvuru süreci olumsuzlukla sonuçlanan bir öğrenci, ikinci kez başvurma hakkına sahiptir. Olumsuzluğun sonuçlarından biri vizeden veto yemek olabilir. Bu gibi konularda tekrar deneme hakkımız 3’tür.

Eğer vize dışında bir olumsuzluk yaşanırsa, -mesela burs çıkmaması gibi- ilk önce aldığımız ödemesinin iadesi (%80 oranında) yapılıyor ve sporcunun neden burs bulamadığı ailelere anlatılıyor.

Bir sonraki akademik yıl için tekrar bizimle deneyebilirler ve ikinci denememizde önden para alınmaz. Sporcu, bir sonraki akademik dönem için yeniden başvuruda bulunabilir.

PSA’in danışmanlık ücretleri nedir ve hangi aşamalarda ödeme talep ediliyor?

Play Sports Abroad’un lise ve üniversite sporcu bursu danışmanlık bedelleri değişkenlik göstermektedir.

1. Aşama: Potansiyel öğrenci ile yaptığımız görüşmeler sonrasında kendisine tüm ön bilgiler detaylı bir şekilde aktarılır. Sonrasında burs programına başvurması ise sporcunun başvuru formunu doldurması talep edilir. Bu süreçle birlikte ilk ödeme yükümlülüğü olan rakam, depozito bedeli olarak ödenir. Sonrasında PSA ekibi, öğrencinin başvuruda verdiği bilgilere göre, çeşitli kriterlerde okul arayışlarına başlar.

2. Aşama: Öğrenci için en uygun okullar bulunur ve PSA danışmanları, öğrencinin ailesiyle iletişime geçer ve okullar hakkında aileye bilgiler aktarılır ve aileye, teklifleri değerlendirmesi için vakit tanınır. Bu süreç dahilinde, aileden belirli bir rakam daha alınır. Aile, okula karar verdikten sonra, okul kayıt işlemleri başlar.

3. Aşama: Okul kayıt işlemleri başlayıp bittikten sonra, son aşamada okuldan gelecek olan I-20 kağıdı (vize kağıdı) bekleme süreci başlamış olur. I-20 kurallarına göre bu kağıt, en erken okul başlangıç tarihinden 3 ay önceye kadar yazılabilir. Bu nedenle başvurusunu erken yapanların, bu aşamada bir sure beklemesi gerekebilir. I-20 yola çıkmadan önce PSA danışmanları öğrenciye bildirir ve danışmanlık bedelinin son taksidi ödenir.

Üniversite burs süreçlerinde ise PSA’in danışmanlık bedelleri değişkenlik göstermektedir.

PSA’in sunduğu lise ve üniversite burs danışmanlığı servis bedelleri hakkında detaylı bilgi almak için, web sitemizde bulunan iletişim sayfası üzerinden ekibimiz ile irtibat kurabilirsiniz.

Yurt dışında spor bursu kazanan bir sporcu, orada nelere dikkat etmeli? Nasıl yaşamalı?

Amerika’da bir laf vardır: “Öğrenci olmadan, sporcu olamazsınız” derler… Bu yüzden bütün dünyadan öğrenciler Amerika’ya sporcu bursu alarak gelmek istiyor. Amerika’da spor bursu kazanan bir sporcu, ders notlarına, kurduğu arkadaşlıklara ve zamanını nasıl geçirdiğine dikkat etmeli.

PSA ekibi toplamda kaç kişiden oluşmaktadır?

Play Sports Abroad ekibi, her biri alanında uzman toplam 15 kişilik bir ekipten oluşmaktadır. PSA kadrosunda kurucular haricinde, 2 kariyer danışmanı ve 5 yetenek avcısının yanı sıra AR-GE, saha, pazarlama ve medya alanında faaliyet gösteren çalışma arkadaşlarımız mevcut.